A Szárcsa 11 behajózott Inárcsra

(Megjelent az Inárcsi Hírmondó októberi számában)

Október 4-én a Tolnay-ban láthatták az érdeklődők a KB35 sikerdarabját, a Titanic vízirevüt, Tasnádi István azonos című drámájának színpadi változatát.Titanic_zamgyum_resize

Az előadás korábban már számos sikert aratott (Pl. Kapolcson, a Művészetek Völgyében), ill. több elismerésben részesült. Többek között elnyerte az Emberi Erőforrások Minisztériumának legjobb előadásért járó fődíját a XXXIV. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napok rendezvénysorozatán, ahol Boda Tibor és Szivák-Tóth Viktor (aki egyben a darab rendezője is) alakításdíjat is kaptak.

A darab egy sajátos társadalmi közeget állít színpadra, ahol különböző szélsőséges érzetek erőteljes (és egyben humoros) adaptálását láthatjuk. A szereplők a vidékiség apróbb örömeit, visszásságait, és az abból való kitörés vágyát játsszák el, s mindezt  szuggesztív rendezői látásmód mentén.

A vízirevü egy intellektuális humorral átszőtt látlelet a mai magyar társadalomról. A történet egy kis faluban, Alsó-Belesden játszódik. Matyik Lajos polgármester és a Pestről hazatért Ritter Dénes a falubeliekkel helyre pofoznak egy monarchiabeli hajót, a Szárcsa 11-et. Ezzel a hajóval indul útnak a belesdi kompánia. Csatlakozik hozzájuk egy celeb: a sztárgázsival meghívott Bugár Mara, a pesti primadonna. A hajósok élőzenével kísért slágerszámaikkal próbálják meghódítani a Szárcsa 11 közönségét (vagyis minket, nézőket), sok bonyodalommal, apróbb izgalmakkal.

Az előadás kis „csúszással” indult, ugyanis jóval több érdeklődő volt, mint amire a szervezők számítottak. Néhány plusz ülőalkalmatosságot kellett a „színpad” köré telepíteni, hogy mindenki láthassa a darabot. Talán még illett is ez a közjáték a darab díszlettelen, puritán világához, bár szerintem egy ilyen színpadi remeklés igazán bensőségesebb környezetet érdemel. A minőségi játékkal nem párosult a helyiség akusztikája, hangulata. A színjátszás nem csupán a kifelé sugárzott művészetet kell, hogy jelentse, hanem a befogadói oldal meghittségét is figyelembe kellene vennie.

Mindezek mellett az örömteli színpadi játék hatalmas sikert aratott, a levonuló színészek játékát kísérő tapsvihar nem csupán udvariasság volt, hanem a  kiváló teljesítmény tényleges jutalmazása.

Az előadás és a szereplők – Pakura bácsi, a hobbi-preparátor, Ritter Dénes, Bugár Mara, Matyik Lajos, Babetta Béla és a többiek -, akik áldoztak a közélet oltárán talán,  nem csak egy misét, egy nagyobb templomot is megérdemelnének.  Egy igazi (kő)színházat…

Kecskés István

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Árpád Illés bemutatkozása

honlap-admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .