Könyvek

Maczák Ibolya még 2013 decemberében jelentette meg Kavalkád című, az inárcsi színjátszás 25 évét bemutató könyvét. Ennek szerves folytatása a Zrumeczky Dezső Művelődési Ház és Könyvtár kiadásában most megjelent Zamárdi című újabb könyv, mely a Fodor Mihály Pest Megyei Színjátszó Tábor 22 évét taglalja.

kavalkad_konyvborito_kulsozamardi_konyvborito_kulso

A szóban forgó tábor és az inárcsi színjátszás szoros kapcsolatban vannak egymással, elég ha arra gondolunk, hogy nagyobbrészt azok a fiatalok maradnak aktív résztvevői az inárcsi színjátszó mozgalom révén a falu kulturális életének diák és felnőtt korukban is, akik a tábori és az évközbeni élményekben egyaránt részesülnek.

25, illetve 22 éves hagyományról van szó. Amikor az első színjátszók megismerkedtek a színpaddal, a jelenleg is játszók jó része még meg sem született. Számukra izgalmas olvasmány a két könyv, melyekből megtudhatják, hogyan is zajlott az élet mielőtt ők részesei lettek volna a két történetnek, ráadásul végigkövethetik saját útjukat is egy nagyobb egész szemszögéből. Akik az alapításnál is jelen voltak, most újraélhetik és felmérhetik ezt a szinte felfoghatatlan méretűvé duzzadt élményfolyamot.

De mi van azokkal, akik csak hallottak a táborról, esetleg egy-egy rokonuk már volt ott, vagy egyik-másik ismerősük már színjátszó? Ők végre bepillantást nyerhetnek a legéletszerűbb mozzanatokba is, kíváncsiságukat végre első kézből kapott történetekkel elégíthetik ki.

Maczák Ibolya élményszerűen veszi végig a tábori történeteket. A Kavalkád kötethez hasonlóan, most is elsősorban interjúkon keresztül. Mivel azonban a tábor sajátossága a színházi élőzene erős jelenléte, így ez is külön fejezetet kap, ahogy a tábori képzéshez tartozó színpadi mozgás is. A tárlatot – ma már felnőtt színjátszók, későbbi csoportvezetők fiatalkori képeit is tartalmazó – archív fotók és egy adattár teszik teljessé. Utóbbiban a 22 év összes produkciója szerepel, beleértve a vendégelőadásokat is. Terjedelmi okok miatt a szereplőgárda kimaradt, de a hiányt a www.kb35inarcs.hu oldalon található adattár pótolja, melyben minden valamikori színjátszó, alkotó személyenként megkereshető, és tevékenysége a teljesség igényével végigkövethető. Az adattár folyamatosan frissül, így a pontosítások is mindig jól jönnek, és lehetőséget teremtenek a kapcsolat felfrissítésére.

Mindkét könyv megvásárolható a Művelődési Házban, és a Tolnay Lajos Általános Iskolában.

Szivák-Tóth Viktor

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.