Sándor Zsuzsanna – 168 óra: Vitaszínház az oktatásról

forrás: http://www.168ora.hu/arte/vitaszinhaz-oktatasrol-135718.html

A MU Színházban lapunk megjelenésekor a hazai köznevelés helyzetéről rendezett „vitaszínházat” a Kb35 Társulat.

Tagjai civilek, főleg tanárok, akik a Budapesttől 35 kilométerre lévő Inárcson tanítanak. A színjátszó pedagógusok gyerekkoruk óta együtt játszanak: régebben diákszínjátszók voltak, ám a közös alkotás öröme most is összetartja őket. Vezetőjük Szivák-Tóth Viktor színész-rendező, az inárcsi művészeti iskola oktatója.

E közösség maga írja és adja elő produkcióit, amelyek a honi iskolarendszer problémáinak dramatizált feldolgozásai. Korábban szintén a MU Színházban mutatták be TIKK című előadásukat. Ebben egy tantestület hétvégi csapatépítő tréningre vonul el, s közben azzal is szembesülnek: miként torzítja el a tanárok mentalitását a felülről irányító, mindenható központi szerv. A közoktatás témáját most szokatlan formában folytatják.

– A vitaszínházban az iskolai élet tipikus konfliktusait mutatjuk be. Például egy szülő tiltakozik, amikor megtudja, hogy roma diákot vesznek fel abba az osztályba, ahol a gyermeke tanul. Színpadi közegben elemezzük a szegregáció és a nevelés problémáit, az oktatás társadalmi kontrollját – mondta Szivák-Tóth Viktor a 168 Órának.
Minden témát egy-egy provokatív színpadi jelenettel indítanak, majd moderátor segítségével vitát kezdeményeznek róla a közönséggel. A Magyarországon még szinte teljesen ismeretlen vitaszínház súlyos társadalmi kérdéseket tár fel ironikus, drámai eszközökkel – politikai állásfoglalások nélkül.

 

Címke , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Árpád Illés bemutatkozása

honlap-admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .