VI. SZÍNKAVALKÁD KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

VI. SZÍNKAVALKÁD KÖZÖSSÉGI SZÍNHÁZI TALÁLKOZÓ

PÉNTEK

16.30 Megnyitó

16.40 Soltis Lajos Színház – Hantocska (’50)

modern, zenés mű-népmese

SZEREPLŐK

HANTOCSKA – Boznánszky Anna
ALEXANDER LOVAG – Sipos László
UBUL KIRÁLY – Tóth Ákos
TURBINA HERCEGNŐ – Marton Mercédesz
NÉP ÁGOSTON – Bruckner Roland
PUS KATUS – Nagy Zsuzsi
STRÉB ERIK – Piller Ádám
GENNY ALBERT – Bruckner Roland
KOBOLD – Piller Ádám
KALIPSZIS APÓ – Tóth Ákos

Zene: Horváth Szabolcs

Dramaturg: Fábián Péter

Látvány: Jeli Sára Luca

Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

„Elég az hozzá, hogy szépséges lyányomnak, Turbina hercegnőnek, a birodalom legjobb kapusának, akinek még a fiúk sem tudnak gólt lőni, nyoma veszett. Éppen egy éve, hogy elindult az Üveghegyen túlra… elnézést… mindjárt összeszedem magam… Szóval a lyányom elindult, hogy legyőzze a Gonosz Háromfejű Kutyát és elhozza tőle a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná tesz. De nem tért vissza. Ezért kihirdettetik… Hogy az a lovag… Aki elmegy az Üveghegyen túlra… És visszahozza a lyányomat a Gyógytévő Csodafűvel… az megkapja fele királyságomat és a lyányom kezét, ha tud neki lőni egy gólt.”

/Ubul király/

A világ legöregebb embere, Hetedhétország Hatodik Birodalmának uralkodója, Ubul király retteg a haláltól. Mindent megtesz azért, hogy halhatatlanná váljon. Még szeretett kislányát, Turbina hercegnőt is elküldi az Üveghegyen túlra – ahol hemzseg az erdő a gonosz egyfejű koboldoktól és más szörnyűséges fenevadaktól – hogy megszerezze neki a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná teszi.

Ezalatt a Túlvilágon a Kés Elek Általános Halál és Kaszás-képző Szakiskola végzős diákjai záróvizsgára készülnek. A halálpalánták közül Hantocskára – az izgulós lyánra – esik a választás, hogy bizonyítsa rátermettségét és átsegítsen valakit a túlvilágra.

Halálország Nagy Könyvébe Ubul király neve van bejegyezve, akinek a mai napon lejár az ideje az élők birodalmában. Hantocska órája már pittyeg is….

18.20 KB35 Társulat – Critical Noise/ A válság zaja (’60)

műhelybemutató

Szereplők: Bálint Anett, Fodor Katalin, Gál Zsófia, Malik Gábor, Presenszki Gábor, Talapka Gergő

Rendező: Malik Gábor

Készülő előadásunk középpontjában a válság áll. A korábbi előadásainkhoz hasonlóan ismét improvizatív módon dolgozzuk fel a témát. Az előadásban kiemelt szerepe lesz a zenének, amit terveink szerint a színészek fognak létrehozni, ami szintén magában hordozza a randomitást, többségünk ugyanis hangszeres tudással nem rendelkezik, de ez kifejezetten erősíti a majdani előadás koncepcióját, hiszen a produkció megalkotásán keresztül magunk is fejlődhetünk, elmélyülhetünk egy általunk kevésbé ismert területen, mintegy közelíthetünk egy vágyott állapot felé. A műhelybemutató során zenei kísérletünkből adunk ízelítőt, egyben közös alkotásra invitáljuk a jelenlévőket.

21.40 Kvazár EseményTér – Senki se mer egyedül élni (’90)

Szereplők és díszlet: Pusztai Luca és Formanek Csaba

Fény: Lakatos Dániel

Fotó: Fekete Attila

Írta és rendezte: Formanek Csaba

fotó: Fekete Attila

Képzeld el, hogy egy átlagos napon elindulsz hazafelé, de nem találod az utcát, a házat, ahol laksz. Talán évek teltek el észrevétlenül, vagy csak elfelejtetted reggel bevenni a gyógyszeredet? Vagy egyszer csak meglepődve nézed azt az embert, akivel együtt élsz, és nem emlékszel, hogy vannak-e gyerekeitek. A képzeleted tréfát űz veled? Esetleg van mindennek egy mélyebb üzenete?

Egy történet, ahol az évek egyetlen pillanatba zsúfolódnak. Egyetlen pillanat, ami évekké tágul. Nem tudjuk már többé, kik is vagyunk pontosan, …hol vannak a határaink, hol kezdődött az élet. Mi lett szépen megálmodott terveinkkel? Kivé váltunk, kinek a hipnózisában élünk? Mi építettük fel ezt a valóságot, vagy a valóság hozott létre bennünket?

Új bemutatónkban egy párkapcsolat történetén keresztül mágikus utazásra hívunk a képzelet, az érzékelés és az érzelmek határvidékeire.

fotó: Fekete Attila

SZOMBAT

11.00 RÉV Színházi és Nevelési Társulat – Kívül-belül (’60)

Ifjúsági előadás (14+)

Színész – drámatanárok: Bársonyosi Dávid, Balla Richárd, Bálint Betty, Bojkovszky Zsolt, Lakatos Dorina Nagy Zsolt Zsozsa, Szántó Dániel

Zenei munkatárs: Formán Bálint

A színészek improvizációi alapján írta és rendezte: Pass Andrea

Amikor egy diák része lesz egy közösségnek, meg kell találnia benne a helyét, és ha ez nem megy neki, segítenek a többiek. Az más kérdés, hogy a ráruházott szerepkörben, a rangsorban kijelölt helyén hogy érzi majd magát. Történetünk főszereplője, Áki, nem bírja tovább kényelmetlen, szűk szerep-dobozában, elhatározza, hogy kitör belőle, hogy egy ismeretlen közegben alkothasson magának egy szerethetőbb személyiséget. Ezzel a céllal érkezik a táborba a többiek közé. Késve. Most mindenki rá figyel.

13.10 Trainingspot Társulat – Bábel center (’90)

Komplex színházi nevelési előadás 14 éves kortól

A Trainingspot Társulat és a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ koprodukciója

Alkotó-előadók: Benya Kata, Boros Ádám, Jobbágy Kata, Lovas Dániel, Manyasz Erika

A társulat improvizációi alapján írta: Hajós Zsuzsa és Kárpáti István

Dramaturg: Hajós Zsuzsa

Konzultáns: Balogh Lili

Munkatárs: Buzási Fanni és Pap Gábor

Rendező: Kárpáti István

Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy mit kell nekem ebben a helyzetben csinálnom. Megpróbálom csinálni azt, amit a legjobb tudomásom szerint tudok. Meg akarom oldani. Gondolhatjátok, hogy meg. Értitek? Én most nem ellenetek dolgozom, hanem azon vagyok, hogy megoldjam ezt a helyzetet. És folyamatosan valami ellenséges dolgot érzek a részetekről, mint hogyha én valamit ellenetek tennék, holott próbálom megoldani ezt a két elképesztően nehéz gondot. És tudom, hogy nektek a legnehezebb, hiszen benneteket, a ti életeteket érinti, de hogyha nekem közben még veletek is vívnom kell, akkor egyre nehezebb lesz segíteni, és nem biztos, hogy tudok segíteni. Nem ígérem meg. Nem tudom megígérni felelősen, hogy tudok segíteni. Nem tudom, nem voltam még ilyen helyzetben. Viszont azt meg higgyétek el és ne kérdőjelezzétek meg, és kikérem magamnak, hogy megkérdőjelezzétek, hogy keresem a megoldásokat. Most ebben a pillanatban én nem tudom, hogy mit kéne csinálnom, azt viszont tudom, hogy én egy angoltanár vagyok, és ez itt egy angolóra egy iskolában.

Történet a tanári felelősségről, a diák felelősségéről, a tehetetlenségről, a zűrzavarról és a cselekvésről.

15.40 ImBerbe Project – togethering (’40)

Alkotók: Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata

Konzulens: Nemes Anna

szétválás
what about us?

újra egyesülés
what about us?

közeledés
what about us?

távolodás
what about us?

körülhatárolható tündérmese világ
what about us?

A fiatalok a Kortárstánc Főiskolán végeztek. Számos koreográfussal dolgoztak együtt, úgy mint Molnár Csaba, Duda Éva, Juhász Kata, Vass Imre, Bakó Tamás. Ezek mellett a munkák mellet nagy hangsúlyt fektetnek a saját munkáiknak és a hangjuknak a kialakításába. A kortárs táncnak akkor van létjogosultsága, ha folyamatosan frissül, és teret enged a jelennek. Ennek szellemében keresi Raubinek Lili, Dömötör Luca, Lévai Viola, Balogh Kata a megszólalás lehetőséget ma Magyarországon.

Olyan (játék)szobába pillanthat be a néző az előadások során, ahol az önfeledt játékok mélyén már ott derengenek a felelősségvállalás és az önreflexió súlyosan felnőtt szavai. Az alkotók olyan teret teremtenek maguknak, ahol biztonságos kereteken belül próbálgathatják ezeket a szerepeket, szituációkat.

Ösztönös és egyben mesterséges keretek közé helyezett, időből és térből kiszakított lét.

A színpadon egyetlen dolog szent, a komolyanvehetetlenség, de az halálosan. A négy lány a színpad terében éli meg saját jelenvalóságát, múltját, és jövőjét. Játékvilág, ahol az átlényegülés nem álca, hanem természetes állapot. Az ősrobbanás utáni pillanatokat, a szétbotoxolt test imádatát, vagy a tinikor szélsőséges érzelmi állapotait ugyanúgy húzzák magukra, mint más a ruhát.

A játék szentségében hisznek.

Négyük együttlétének változékony dinamikáját követheti figyelemmel a néző. A mozgáson keresztül vallanak a női nem vitatott tulajdonságairól a bájról, szépségről, hisztiről, hatalmi harcról, a szerzés mámoráról. Teszik mindezt a sztereotípiák és valóság mezsgyéjén. Nem a tutit mondják, csak azt, ami jön belőlük.

Hogy ez mennyire van átitatva emancipációval, feminizmussal, vagy elnyomással, azt már a néző hivatott eldönteni.

Támogatók:

SÍN Kulturális Központ

Új Előadóművészeti Alapítvány

Szőnyi Tábor

Szobi József Attila Művelődési Ház és Szabadidő Központ

17.45 FAQ Társulat – Hlhttlnsg (’90)

Színészek: Fekete Ádám, Fábián Szabolcs, Barcsai Bálint, Pallagi Melitta, Baradlay Viktor, Tóvaj Ágnes, Orbán Borbála, Kautzky-Dallos Máté

Látvány: Molnár Anna, Pignitzky Ádám

Asszisztens: Georgita Boglárka, Bocskai Virág

Konzulens: Kárpáti Péter, Gimesi Dóra

Dramaturg: Varga Zsófia

Az előadás szövegét a színészek improvizációja alapján írta Varga Zsófia és Georgita Máté Dezső.

Rendező: Georgita Máté Dezső

fotó: Albert Kinga

Az előadás hátterét Milan Kundera Halhatatlanság című regénye adja, de a darab nem szokványos adaptáció, ennek kísérletétől maga Kundera is óva int: „Korunk embere mindenre ráveti magát, amit valaha is megírtak, hogy mozifilmmé, tévéműsorrá vagy képes regénnyé változtassa. S mert a regény lényege csakis a regénnyel fejezhető ki, minden átdolgozásban csak a lényegtelen marad meg. Ha egy őrült, aki még ma is regényeket ír, meg akarja őket óvni, úgy kell írnia, hogy a regényeit ne lehessen adaptálni, más szóval, ne lehessen őket elmesélni.”

A könyv motívumaival, szereplőivel, viszonyaival dolgoztunk, de nem ragaszkodtunk a szöveghűséghez: a könyv kínálta helyzeteket, jellemeket a hosszú improvizációk során a színészek a saját élményeikre, életükre formálták. Kárpáti Péter improvizációs módszerével dolgoztunk, hosszú, többórás játékok során jutottunk el a végleges formáig, amely már sokkal erősebben kötődik a mai budapesti kocsmák, parkok és bérlakások levegőjéhez, mint a nyolcvanas évek Párizsához.

A lány még sokáig ment, fájt a lába, támolygott, aztán leült az aszfaltra, az országút jobb felének pontosan a közepére. Fejét a nyakába húzta, orra összeért a térdével. Várt. Hallotta a közeledő autó motorját.

Az előadás alatt stroboszkópot használunk!

fotó: Bergh Sándor

20.00 Escargo Hajója: Szociopoly 2.0 (’150)

interaktív színházi társasjáték

Játsszák: Cseri Hanna, Nagy Emese, Tölgyfa Gergely, Fábián Gábor

Szöveg: Fábián Gábor

Társasjáték és szakmai konzultáció: Bass László, Fodor Kata

Látvány: Mester Luca, Bujtás Móni

Asszisztens: Keresztesy Veronika

Rendező: Fábián Gábor

Van egy párhuzamos valóság tőlünk karnyújtásnyira. Itt van a szomszédban, mégis mintha egy másik bolygón lennénk. Ez az előadás egy szimulátor. Aki beleül, azt elvisszük a falusi mélyszegénység világába. Játsszuk le társasjátékként, oké? Élj túl egy hónapot, próbálj meg kijönni a segélyekből, lássuk, neked sikerülne-e? Persze ez csak egy játék. Aludj jól, szép álmokat!

23.30 Ricsárdgír koncert

Címke , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Árpád Illés bemutatkozása

honlap-admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .