A KB35 színházi és közösségépítő tevékenysége

Interjú Erős Balázzsal, a MU Színház igazgatójával

(megjelent az Inárcsi Hírmondó 2016. januári számában)

 

Hogy kerültél kapcsolatba az inárcsiakkal?

Egy pályázat segítségével. A Füge, amely egy produkciós szervezet, hirdette meg a Titánium című pályázatát, amelynek lényege, hogy fiatal tehetséges alkotókat, csapatokat támogatnak. Egy kuratórium döntötte el, hogy a 2014-es évben a KB 35: Tikk című előadása is díjazott legyen. Mivel a MU közösségi színházi profillal is rendelkezik és az előadás közösségi színház, ezért adva volt a lehetőség, hogy a MU-ban mutassa be az előadást a csapat. Innen kezdődött a szakmai kapcsolat a két szervezet között.

Miért fontos neked és a MU Színháznak ez az együttműködés?

A MU-nak azért fontos, mert egy nagyon izgalmas, tehetséges, önmagától szerveződő csapattal dolgozhatunk, akik szabadidejüket használják fel arra, hogy színházat csináljanak. Nagyon izgalmas a MU számára, ahogyan a csapat dolgozik, illetve azokat a közösségi témákat nagyon fontosnak gondoljuk, amelyekkel az inárcsiak feldolgoznak.

Mit kell tudni a „MU, a kultúra szigete” projektről?

A projekt egy közösségi színházi program, amely 11 hónapig tart. Az első 10 hónapban négy helyszínen (Inárcs, Tiszalúc, Celldömölk, Budapest) 4 különböző csoport dolgozik. A csoport szép korúakból áll, és a kultúra témáján keresztül, havi 2 alkalommal találkoznak a foglalkozásvezetőkkel és a helyi stábbal, hogy közösségi színházi játékokon keresztül dolgozzák fel a témát. A 11. hónapban mindegyik helyszínen készül 1-1 színházi program, amelyet egy rendezvény keretében mindenki bemutat Budapesten, a MU Színházban.

Milyen programokból áll össze a MU Színház teljes műsora, illetve tevékenysége?

A MU befogadó-és közösségi színház, azaz nincs állandó társulata, hanem főleg független, underground színházi és táncos alkotókat fogad be. Ezen kívül van közösségi színházi projektjei, színházi nevelési programja.

Milyen távlati célokat, küldetést tűz maga elé a MU Színház?

Szeretné közösségi színházi funkcióját erősíteni és fiatal tehetségeket felfedezni, meghívni repertoárjába. Azaz közösségek integrálást, generálását, az innovációt és a tehetségkutatást tűztük ki célul, ezzel is erősítve társadalmi szerepvállalásunkat.

Hogyan látod ebben az Inárccsal való együttműködés folytatását?

Szeretnénk hosszú távon gondolkodni, a befogadott produkciók mellett saját, közös projekteket is létrehozni, mint éppen a Kultúra szigetét.

A MU Színházról

MU Színház

MU Színház

BEFOGADÓ – KÖZÖSSÉGI – UNDERGROUND

A MU Színház 1992 óta működik a főváros XI. kerületében. A MU maja szent iratok szerint egy elsüllyedt földrész, az emberi kultúra bölcsője; túlélői alapították többek között a maja és az egyiptomi civilizációt. Innen ered a színház neve, amelyet Leszták Tibor alapított azzal a céllal, hogy a 80-as években az adott társadalmi helyzetre reflektáló, nemzetközi színvonalú előadásokat létrehozó, de megfelelő támogatottság és színházi infrastruktúra nélkül alkotó együttesek számára a kortárs előadó-művészetet befogadó közösségi házat biztosítson. Ehhez az eredettörténethez kapcsoltuk kiegészítésként – aktuális profilunkat kifejezendő − a Magyar Underground „becenevet”.

A befogadó színházként (is) működő intézmény számos színházi, táncos, képzőművészeti, zenei, irodalmi alkotónak biztosított már megmutatkozási és játszási lehetőséget. Az utóbbi évek legnagyobb változása, hogy színházi nevelési projektjeink kiszélesítésével célként előtérbe került a társadalmi és szakmai felelősségvállalás, azon belül is a közösségteremtés. Közösségi színházi projektjeink keretében több civil közösséggel dolgozunk együtt.

A MU Színház missziója, hogy bebizonyítsa: a színház nem csupán a passzív szemlélődés, hanem az aktív részvétel, a cselekvés fóruma is lehet.

 

Színházi újdonságok a KB35-ben

 

A következő hónapok több rendkívüli eseménnyel is megörvendeztetnek bennünket.

Január 24-én sor kerül SUHA c. produkciónk budapesti bemutatójára. Ez egyben azt is jelenti, hogy a MU Színház repertoárjára vette az előadást a 2016-17-es évadra is – a TIKK és a Titanic vízirevü c. produkcióink mellett.

Január 30-án újra látható lesz az Életben ragadtak c. előadásunk, ami egy új budapesti játszóhellyel, a belvárosi Hátsó Kapu Színházzal (1074 Budapest, Dohány utca 13.) való jó kapcsolat megalapozása egyben.

Január 31-én családi színházat nézünk a szépkorú péntek közösségével, melyet jó szívvel ajánlunk minden érdeklődő inárcsinak is egyben. A Soltis Lajos Színház – MU Színház: Bekkanko, a grimaszdémon című zenés mesejátékát tekintjük meg a MU Színházban. Az alkotók hatéves kortól ajánlják az előadást. A Soltis Lajos Színház több évre visszamenő baráti és szakmai együttműködő kapcsolatunk, rendszeres fellépőnk Inárcson is.

soltis

Soltis Lajos Színház – MU Színház: Bekkanko, a grimaszdémon

Február 26-27-28-án pedig az ország egyik legrangosabb, kétévente megrendezett szakmai fesztiválján szereplőnk a SUHA c. produkciónkkal, a 35. alkalommal megrendezésre kerülő Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon, Balassagyarmaton.

A KB35 előadásai, színházi-közösségi eseményei:

Január 8., péntek             16:00-18:00 Szépkorú Péntek    Zrumeczky

Január 22., péntek           16:00-18:00 Szépkorú Péntek    Zrumeczky

Január 23., szombat        20:00-21:30 TIKK                      MU Színház

Január 24., vasárnap      19:00-20:30 SUHA (Bemutató!) MU Színház

Január 30., szombat        19:0:00-20:30 Éltben ragadtak   Hátsó Kapu

Január 31., vasánap      11:00 Bekkanko, a grimaszdémon MU Színház

Február 5., péntek           16:00-18:00 Szépkorú Péntek    Zrumeczky

Február 13., szombat       20:00-21:30 Engedjki!                MU Színház

Február 19., péntek         16:00-18:00 Szépkorú Péntek    Zrumeczky

Február 20., szombat       20:00-21:30 TIKK                      MU Színház

Február 26-27-28.            SUHA (fesztivál-meghívás)        ISZN

Március 4., péntek           16:00-18:00 Szépkorú Péntek    Zrumeczky

Szivák-Tóth Viktor

Címke , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .