Kovács Zoltán – 7 óra 7: A növekedés éve

forrás: http://7ora7.hu/hirek/kb35-tarsulat-a-novekedes-eve

Az inárcsi színházi társulat ebben az évadban több amatőrszínházi fesztiválon is előkelő helyezést ért el, és rendszeresen jelen volt a fővárosban is. A KB35 Társulat évadértékelő beszámolóját és a következő évadra vonatkozó terveit – Kovács Zoltán színjátszó és rendező tollából – változtatás nélkül közöljük.

A társulat elmúlt és elkövetkező évadjáról:

Az inárcsi gyermekszínjátszásból kinövő társulat számára a hosszú évek óta tartó organikus fejlődés fontos új lépcsőjét hozta el ez az évad, hiszen számunkra újdonság, hogy rendszeresen léphetünk fel egy budapesti színházi térben, a MU Színházban, a számunkra nagyon otthonos és az általunk művelt színházi formához maximálisan passzoló Káva Műhelyben. Nagyon hálásak vagyunk azért, hogy a FÜGE és a MU Színház Titánium pályázatával lehetőséget adott Szivák-Tóth Viktornak arra, hogy megrendezze a TIKK című előadást, és rendszeresen, jelentős közönségsikerrel bemutathassuk ezt a tanári pálya és az oktatásügy nehézségeivel foglalkozó, saját tanári tapasztalatainkra építő darabot. A havi rendszerességgel játszott előadás mellett lehetőséget kaptunk arra is, hogy egy nyári kapolcsi alkalom után újra kipróbáljuk a vitaszínház műfaját, amellyel a TIKK témáját is adó oktatással, neveléssel, iskolarendszerrel kapcsolatos kérdéseket jártunk körül a közönséggel közösen. A MU Színházban emellett néhány alkalommal játszhattuk tavalyi előadásunkat, Tasnádi István Titanic vízirevüjét is.

fotó: Illés Árpád

TIKK, fotó: Illés Árpád

A MU Színház mellett tovább folyt a társulat, illetve a KB35 egyesület hagyományos élete is. A fiatalabb generáció közösségi alkotó munkával létrehozta az Életben ragadtak című előadást a Coen-fivérek Egy komoly ember című filmjének inspirációjára készült közösen improvizált jelenetek rögzítésével. Az előadás sikeresen szerepelt több fesztiválon is ( Soltis Lajos Országos Színházi Találkozó – fődíj, Komlói Amatőr Színházi Találkozó – II. helyezés), bemutattuk Inárcson és Pesten, a Zöld Macskában is. Az évad megkoronázásaként a TIKK-el elnyertük a rangos Progress Pápa fesztivál (a kazincbarcikai ifj. Horváth István fesztivál utódja) fődíját.

Az egyesület amellett, hogy színvonalas előadásokat hozott létre és játszott körülbelül 20 alkalommal Budapesten, Inárcson és különböző fesztiválokon, maga is megszervezett három fesztivált. Inárcson továbbra is hét gyermek-, illetve diákszínjátszó csoport működik az egyesület tagjainak vezetésével a Múzsák művészeti iskola keretei között, így természetes, hogy támogatjuk a Magyar Drámapedagógiai Társaságot, és elvállaltuk az általuk 24. alkalommal megrendezett Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó megyei döntőjének lebonyolítását Inárcson, a helyi Zrumeczky Dezső Művelődési Házzal közös szervezésben. Évek óta, így idén is, megrendeztük a diákszínjátszó csoportoknak megmutatkozási lehetőséget biztosító IDE Fesztivált és a felnőtt „közösségi színházak” találkozóját, a Színkavalkádot. Ezek célja, hogy fórumot szolgáltassanak olyan társulatoknak, amelyek közel állnak hozzánk, és hasonlóan közösségi alapon dolgoznak. Visszatérő vendégeink a Trainingspot, a Radikális Szabadidőszínház, az FAQ, a Rév és a Soltis Lajos Színház.

Kovácsné Lapu Mária, fotó: Mezey Gábor

Kovácsné Lapu Mária, fotó: Mezey Gábor

Ez az évad olyan kiteljesedést és sikereket hozott ennek a vállaltan amatőr társulatnak (hisz minden tagunk teljes állás mellett vesz részt a közös munkában), ami egy nagyon hosszú szerves építkezés eredménye, aminek középpontjában mindig a hitelesség és az önazonosság állt, és amelyet egy inárcsi tanár, Kovácsné Lapu Mária, édesanyám indított útjára a férjével több, mint huszonöt évvel ezelőtt. Ezt a számunkra oly sikeres évadot árnyékolta be az ő halála júliusban. Egyelőre ott tartunk, hogy próbáljuk felfogni ezt a tragédiát, próbáljuk megfogalmazni, mi is az az örökség, amit ránk hagyott, amiből az inárcsi színjátszás táplálkozik, amit tovább kell építenünk, most már nélküle. Vannak tervek, sőt már futó új projektek: a MU Színházzal közös projekt, amely a településen élő 60 év feletti korosztály aktivizálását célozza a drámapedagógia eszközeivel, szintén a MU-ban bemutatásra kerülő előadás Kárpáti Péter Szörprájzparti című drámájából Boda Tibor rendezésében, illetve Perényi Balázs rendezésében egy Lope de Vega dráma, a Fuente Ovejuna, emellett egy előadás a Nincs kegyelem című film alapján Malik Gábor rendezésében. Mindebben az jelenti a kihívást, hogy az amatőr működés mellett jól tudjuk szervezni a havi egy-két előadást, és közben megőrizzük azt a szellemiséget, ami immár végleg ránk van bízva.

Kovács Zoltán

Címke , , , , , , , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .