Inárcs az egész világ!

Áramlik a terembe a közönség, és a helyek vészesen fogynak, az előkészített hatvan hely már biztosan kevés lesz, nekilátunk kibővíteni a nézőteret, aztán végképp elfogynak az ülőhelyek is, a közönség pedig csak özönlik befelé, a könyvtárból a Művelődési Ház eldugott zugaiból kell begyűjtenünk a további székeket, szerencse, hogy az előadást két oldalon elhelyezett nézőtérrel játsszuk, így a megszokottnál jóval nagyobb a terem befogadóképessége, végül mindenki elhelyezkedik, száztíz néző és húsz játszó: kezdődhet az előadás, „horgonyt fel!”

Minden bizonnyal ez a kép jellemzi legjobban ezt a napot: május 31-ét, a Zrumeczky Művelődési Házban rendezet Inárcsi Diákszínjátszó Egyveleg, röviden IDEfeszt napját, melyen a két inárcsi csoport mellett három Budapestről érkező vendégelőadás is csalogatta a nézőket, és amelynek záró eseménye volt a KB35 Társulat előadása, a Titanic vízirevü.

Különleges élmény és nagy megtiszteltetés volt itthon ilyen hatalmas nézőközönség előtt játszani az előadást. Nemcsak e napot, de a KB35 Egyesület, vagyis az inárcsi színjátszás elmúlt színházi évadját, több éves értékteremtő és megtartó munkáját, 25 éves múltját is e kép tükrözheti méltóképpen. Ez az érdeklődés nemcsak visszaigazolást ad az eddigi munkánkról, hanem lendületet is az elkövetkezőkhöz. Egyesületi munkánk révén a gyerek- és diákszínjátszók hatékony anyagi és szakmai támogatása, utazási, táborozási terheinek csökkentése, helyi fesztiválok szervezése révén nemcsak egy erős, folyamatos utánpótlást biztosító közösséggé kovácsolódott a mozgalom, de országosan elismert műhellyé is: immár mindhárom korosztályban.

Hiszen nemcsak az inárcsiak tetszését nyerte el az elvégzett munka és az előadások sora, a gyerekszínjátszó fesztiválokon évtizedek óta a legjobbak között vagyunk, a diákszínjátszásnak példa értékű új fesztivált biztosítunk, a felnövekvő generációknak pedig további játéklehetőséget kínálunk – és az inárcsi lelkesedés összegyűjtésével egyre szélesebb országos hírnevet is szerzünk.

A műhelyre fölfigyelt az ország méltán legelismertebb rendezője, Mohácsi János, Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész is – ajánlásában ezt írja:

„A KB35 csoportnak a balassagyarmati Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon volt szerencsém látni a Tasnádi István írta »Titanic vízirevü« című előadását. Volt szerencsém, írom, és nem játszom a szavakkal – kiváló előadást láttam, jó társulatot és nagyszerű rendezői munkát. Aki tudja, mit jelent olykor tíz-tizenkét színészt egyidőben a levegőben tartani, – márpedig ez a mutatvány nehezebb, mint az égő buzogányokat dobáló artistáé – az pontosan tudja, milyen teljesítményről beszélek.

Nem is szólva arról, hogy néhány olyan színészi alakítás is volt köztük, amilyet szívesen látnék professzionális, kőszínházi körülmények között. Csodálom és egyben értem, hogy a »szakma« miért nem csapott le rájuk; de bízom abban, hogy tehetségük és erejük újabb és újabb előadások útján tovább erősödik.”

A KB35 három előadással meghívást kapott a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválra, ahol a Színház Színpad programjának jelentős részét mi szolgáltatjuk.

Legutóbb pedig TIKK címmel készülő új produkciónk nyerte el a II. TITÁNium-pályázat zsűrijének (többek között Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos) tetszését is, így a benyújtott hatvanegy pályázat közül kiválasztott öt nyertes között mi is ott vagyunk, jövőre pedig a rangos budapesti befogadóhelyen, a MU Színházban játsszuk az előadást. Ezzel olyan korábbi nyertesek sorába kerültünk, mint az utóbbi idők egyik legsikeresebb hazai vígjátékát, az Isteni műszakot rendező Bodzsár Márk.

Az évadot a Színkavalkád fesztivál zárja június 20-21-22-én. A fesztivál a felnőtt korosztályú közösségi színházak országosan is kiemelkedő szakmai találkozója: nyitott minden érdeklődő néző számára.

Reméljük, az inárcsi közönség lelkesedése és támogatása továbbrepíti kis hajónkat, „az álmok tengerén”.

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .