Pezseg a közösségi színház Inárcson

(megjelent az Inárcsi Hírmondó 2015. novemberi számában)

Emlékezések 1956. október 23-ára és a forradalomra

Oktber 22-én mutatták be az 1956-os forradalomra emlékező községi ünnepi műsorukat a Tolnay Lajos Általános Iskola és a Múzsák Művészeti Iskola tanulóival a KB35 színjátszói.

Kortársak visszaemlékezéseiből, dokumentumokból valamint Závada Pál és Petri György műveiből

szerkesztette és rendezte: Kovács Anna, Kovács Zoltán, Szivák-Tóth Viktor

Zene, hang: Illés Árpád

Képi anyag: Illés Árpád, Presenszki Gábor

Színjátszó az Alsó Tagozaton!

Idén először indult színjáték képzés az Alsó Tagozaton művészeti oktatás keretében. Rögtön két csoport is alakult a szép számú jelentkezőből.

Mindez a Múzsák Alapfokú Művészeti Iskola a Tolnay Lajos Általános Iskola és a KB35 Egyesület közös erőfeszítésének és folyamatos együttműködésének köszönhető.

Miért is fontos ez a résztvevő gyerekeknek? A gyerekek – de a szülők és a tanárok – számára is fontos a minél sokszínűbb tanulási-nevelési-együttélési környezet. Az iskola ezért szakkörökkel, napközis tevékenységekkel egészíti ki az általános tantárgyak körét. A művészeti iskolák pedig egy-egy művészeti ágat ismertetnek meg alaposabban a gyerekekkel.

A Színjáték különlegessége és jelentősége, hogy két alapcélja is van:

  • Az egyik, hogy a gyerekek a színjáték gazdag kifejezőeszközével megismerkedjenek, abban idővel otthonosan mozogjanak.
  • A másik cél még fontosabb: a színjáték foglalkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy a gyerekek a közösségi élet, az együttélés feltételeit megtanulják és kialakítsák egymás között. Itt a megszokottnál jóval több lehetőség van arra, hogy ne csak a pedagógustól, vagy egy előre megírt tananyagból tanuljanak, hanem egymástól is. A jelenlegi osztálylétszámokhoz képest kisebb közösségekben könnyebben alakíthatják ki az együttműködés feltételeit –ezt segíti az is, hogy, ha szükséges, a KB35 a művészeti tanár mellé egy gyakorlott, képzett asszisztenst is biztosít, hogy valóban személyre szabott figyelemben részesüljenek a gyerekek.

A gyerekek kipróbálhatnak több szerepben is számukra fontos, elképzelt helyzeteket. Megtanulják, hogyan tudnak megegyezni a saját munkájukat, játékukat legjobban segítő szabályokban.

Az, hogy a gyerekek időben elsajátítják a későbbi életüket nagyban segítő képességeket, nemcsak az ő életüket teheti boldogabbá, hanem a tágabb közösségét is: mindez a társadalom boldogulását is elősegíti.

Szépkorú Péntek

Megszületett és október 10-én sikeresen szerepelt a Szépkorú Péntek első bemutatója: a Buszmegálló Faluszínház. Az inárcsi KB35 Társulat a Rozmaring Nyugdíjas Klub nagysikerű Kabaré a buszmegállóban c. jelenete köré építette közösségi színházi előadását. Meddig lehet változtatni? Megújíthatjuk-e az életünket – akár időskorban is? A társadalmi normák, az együttélés praktikumai segítenek-e bennünket a döntésben? Ezekre a kérdésekre kereste a választ a nézőkkel együtt az alkotó gárda. Az előadás menete és a visszajelzések alapján kiderült, hogy a szélesebb közönség számára is érdekfeszítő lehet a közösségi színházi forma: melyben a nézők lehetőséget kapnak az események formálására, saját igényeiknek megfelelő alakítására.

A Szépkorú Péntek továbbra is várja az újonnan becsatlakozókat, és folytatja a közös munkát, melynek egyik eredménye a MU Színházba áprilisra tervezett újabb bemutató lesz.

A KB35 előadásai, színházi-közösségi eseményei:

November 27., péntek        16:00-18:00 Szépkorú Péntek       Zrumeczky

November 29., vasárnap    20:00 Engedjki!                                  MU Színház

December 4., péntek    18:30-20:00 Titanic vízirevü   Dabasi II. Rákóczi Ferenc Ált. Isk.

December 5., szombat        20:00-21:30 Titanic vízirevü          MU Színház

December 11., péntek        16:00-18:00 Szépkorú Péntek       Zrumeczky

December 18., péntek        16:00-18:00 Szépkorú Péntek       Zrumeczky

Szivák-Tóth Viktor

Címke , , , , , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .