Inárcs: a színjátszók menedéke és fellegvára

Inárcs mára az ország színjátszói számára – legyenek azok gyerekek, diákok vagy épp felnőttek – nemcsak egy kiemelkedő teljesítményeket felmutató műhely, hanem a remek hangulatú, igazi közösségi együttlétet biztosító fesztiválok helyszíne is.

Idén, április 17-én és 18-án került sor az első fesztiválunkra. A XXIV. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó két Pest megyei fordulójának ezúttal Inárcs nemcsak otthont adott – ahogy ez egy-egy forduló esetében már korábban is előfordult – hanem a megyei szervezés terheit is az inárcsiak vállalták: a KB35 Egyesület és a Zrumeczky Dezső Művelődési Ház.

A visszajelzések egyértelműek voltak. A zsűriként hozzánk érkező Szakall Judit, a Magyar Drámapedagógiai Társaság egykori elnöke, a drámapedagógia hazai úttörője örömmel fogadta, hogy ilyen remek közösségre és helyszínre talált a Találkozó, és reményét fejezte ki, hogy a későbbiekben is vállaljuk a megyei szervezés feladatait. Volt olyan országosan elismert, Csokonai-díjak rendező, aki a találkozó után kijelentette: most már csak Inárcson hajlandó bemutatni előadásait.

Az esemény árnyoldalához tartozik, hogy az Inárcsiak az általános pénzhiánynak köszönhetően a Pest megyei találkozó megmentőiként léptek színre. Az önkormányzat anyagi támogatása, a Művelődési Ház dolgozóinak segítsége és a KB35 önkéntes munkát vállaló szervezői és lebonyolítói nélkül ezek a fordulók a 25 éves történetük során először elmaradtak volna. Csak remélhetjük, hogy jövőre jut az országos pályázati forrásokból e kiemelkedő közösségi eseményre is valamennyi, mely a gyerekeknek, a jövő generációinak pótolhatatlan élményt és tapasztalatot jelent.

A gyerekek természetesen a komor háttérből nem vettek észre semmit. Az előadásokat sikerrel, nagy közönség-érdeklődéssel kísérve játszották.

Csalás és csalódás

Csalás és csalódás

Félelem

Félelem

Az inárcsiak három produkciója (Félelem, Szülői kíséret, Csalás és csalódás) két ezüst és egy bronz minősítést kapott. Az inárcsi produkciók sajátossága volt, hogy a darabokat a gyerekek írták, a rendezést a csoportok közösen vállalták. A KB35 nyári táborában az inárcsiakkal is rendszeresen dolgozó fóti rendezők, Kis Tibor és Kovács Éva is nagy sikerrel szerepeltek: két arany és egy ezüst minősítést vittek haza.

Apropó Fodor Mihály Színjátszó Tábor: továbbra is várjuk a jelentkezőket – jelentkezéshez elegendő egy levelet írni a kb35inarcsiszinjatszo@gmail.com címre, a részletes tájékoztatót ezt követően elküldjük az érdeklődőknek. Amivel már most érdemes számolni: a tábor időpontja augusztus 3. (hétfő) – augusztus 10. (hétfő), a részvételi díja 40 000 Ft/fő (mely sikeres pályázati eredmény esetén csökkenhet).

Ám nincs idő szusszanni sem. Május 30-án jön az IDEfeszt, az inárcsi szervezésű diákszínjátszó találkozó. A Zrumeczky ezúttal is nyitva áll minden érdeklődő néző előtt, a fesztivált este a MU Színházban nagy sikerrel futó KB35 előadással a TIKK-kel zárjuk.

Június 26-27-28-án pedig az évadot záró nagyfesztivál, a Színkavalkád előadásai várják az inárcsi közönséget. Az ország legelismertebb felnőtt, közösségi színházi műhelyei évente csak egyszer láthatók így együtt – kihagyhatatlan lehetőség!

Szivák-Tóth Viktor

Címke , , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.

Árpád Illés bemutatkozása

honlap-admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .